maanantai 10. syyskuuta 2012

Ruoka-asiaa..

Tuli puhetta eräällä keskustelupalstalla siitä, miten lapsiperheissä syödään ja syökö lapset kasviksia.. Ja miten lapset saa syömään kasviksia.. Minä ihmettelen, sillä meillä lapset syö oikeestaan kaikkea mahdollista. Tyttö ei tykkää sienistä ja poika ei voi sietää aurajuustoa, muuten ei kauheesti oo tullu sellasii "en syö"- juttuja. Ollaan ihan alusta asti otettu se linja, että kaikkea pitää maistaa, yleensä maistellaan monta kertaa, ennen kuin saa sanoa tykkääkö vai ei. Hoitolapsilla on sama linja: jokaista ruokaa maistellaan. (samahan juttu on esikoulussa ja koulussa, päiväkodeissa vaihtelee käytäntö.) En pakota lasta mitenkään syömään, mutta pieni pala pitää maistaa. Joskus lapset sanoo ettei tykkää, mutta yksikään ei ole kyllä 4.5v työvuosien aikana jättäny syömättä ruokaa. Aina on alotettu sillä, että maistetaan ennen ku sanotaan ettei tykkää (mutta lähes aina annokset syöty huomaamatta loppuun)



Isommat lapset ottavat ruokaa itse (kotona ja hoidossa) Ensin laitan pöytään esille salaatit ja kasvikset, joita lapset lappaavat lautasen puolilleen. Sitten lämmin ruoka esille. Oon huomannu, että meillä lapset syö tosi paljon kasviksia ja salaattia, kun tekee näin päin, jos kaikki on esille yhtäaikaa ei salaattia enää ruoanoton jälkeen mahdu lautaselle. Meillä on ollut esille lautasmalli (jonka otin kesäksi pois ja hukkasin  jonnekin tosi hyvään piiloon) ja siitä lapset katsovat mitä pitää olla lautasella, miten aterimet laitetaan esille ja mihin maitolasi kuuluu (7v auttaa kattamaan pöytää kotona, myös 5v on innokas auttamaan, enemmän tykkää kuitenkin tehdä ruokaa kuin kattaa pöytää)

Tässä muutamia juttuja, nää on meiän lounaita, välipaloja, juhlaruokia.. (joista nyt äkkiseltään löysin kuvia..) Täytyykin taas tsempata ja ottaa enemmän kuvia ruuista, sillä on viime aikoina jääny hiukan huonommalle mallille, kun ei ole oikeestaan ollut edes hoitolapsia, joille niitä tekisi.. Nyt keskitytään sitten ruoan tarjoamiseen perheelle.. :)

dippikasvikset ja dipit
kerrosmalja hedelmiä ja marjoja


makaronilaatikko+ porkkanaa

Kanasalaatti

kinkkusalaatti
 
salaattia grillatun kanan kanssa

Kinkkuvoileipäkakku oli juhlissa, lapset tykkää tästä

kalakakku juhliin

Salaattia, vokkikasviksia ja kanapihvit

hyydykekakku juhliin

hedelmäinen pirtelö välipalalle

muffinit välipalalle

kalasalaatti aikuisille,  lisukkeena  lapsille

jauhelihatortilloja

tortillan täytteet

hoitolapset oli viimeistä päivää hoidossa, toivottiin hampurilaisia, jotka sitten tehniin alusta asti itse ja yhdessä.

muffinit ystävänpäivänä

marjapiirakkaa itse poimituista marjoista välipalalle

juuresmuussi, kanttarellikastike ja pihvit

ruohosipulinen kinkkukastike ja makaroni

sitruunamuussi, ahvenpihvit, kasvikset ja hedelmäinen salaatti

lasten kanssa tehdyt kasvispihvit ja uudet perunat

makkarakeittoa

nakki-minestronekeitto on lasten yksi lemppareita..

4 kommenttia:

  1. Ai että tuli ihan hirmuinen nälkä katsellessani näitä kuvia ! Hyvältä näyttää, ei voi muuta sanoa :) ja itse muistan pienenä sen, että meillä oli samalla tavalla kotona, että kaikkea maistetaan :) ja samalla tavalla aion toimia oman tulevan lapseni kanssa, koska eihän se voi olla 'pahaa' ennen kuin on kunnolla maisteltu :) ps. Sinulla on ihana blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kotoa se kaikki on lähtösin. Meillä oli kotona tosi kova kuri ruokapöydässä. Ruokaa piti kunnioittaa ja aina piti maistaa. Samoin ollaan tehty lasten kanssa ja nyt on tullut sekä eskarista, että koulusta viestiä siitä miten hyvin lapsi syö, maistaa ihan kaikkea ja se että ei nosta siitä meteliä: ottaa vähän ja jos tykkää hakee sitten lisää. Salaattejakin vetää isoja määriä, muut tuskin koskee.. :) Kiitos!

      Poista
  2. Voisin tulla sun luo hoitoon syömään :D

    VastaaPoista

Hipsula kiittää kommenteista!

Seuraa Hipsulaa: