perjantai 18. lokakuuta 2013

Sytykeruusut

Mun joka syksyinen operaatio on ison kasan sytykeruusujen teko.

Näitä teen itselleni, koska vain näillä saan takuuvarmasti ite takan syttymään, kun taas kesätauon  jälkeen uskallan siihen puuhaan ryhtyä..





Näitä lähte e myös iso kasa ilahduttamaan helposti syttyviä takkoja mm, anopille ja apille sekä naapuriin :) Tänä vuonna näitä taitaa mennä kasa myös kylän joulumyyjäisiin, joihin ollaan osallistumassa kylän mammojen kanssa.



Vieläkin on iso kasa munakennoja kasassa ja oottamassa et kerkeis taas hommiin, ei vaan oo ollut aikaa tehdä toista satsia, kun pikkuneiti on päättänyt että nyt nukutaan taas vaihteeksi vain pari tuntia päiväunia päivässä.. Yhdessä se homma ei onnistu!




Miten ne tehdään? En tiiä tarkkaan, mut mä teen näin.. Sekavasti selitettynä:

  • Ensin siis kerätään munakennoja, lasipurkki/peltipurkki (iso suu aukko, jos dippaat), kynttilänpätkiä että työ onnistuu.
  • Steariinin voi iskee myös suoraan kattilaan, jos omistaa sellasen, jota ei enää kokkailuissaan käytä, itsellä ei sellasta ole..
  • Sen jälkeen pilkotaan kynttilänpätkät pieneksi (pieni pala sulaa nopeemmin kuin isommat palat ;) ) Voihan ne jättää isoiksikin, jos ei tätä halua tehdä.
  • Kaada pilkotut palat pelti/lasipurkkiin, joka laitetaan kattilaan, jossa on vettä. Vesihauteessa palaset sulaa.. Älä vielä laita levyä päälle.

  • Sitten aletaan tekee munankennoista ruusukkeita. Itse en oo niin täydellisyyteen pyrkivä vaan teen sinnepäin ja koitan käyttää koko kennon, ettei tuu jätettä ;)
  • Revin kannen irti ja sen lipareen, joka jää siihen munien osaan. 
  • Sitten revitään ne munan koloset irti. Laitan 2 sellaista päällekkäin ja revin kannen reunasta palasen (n.10cm) ja taitan sen pituussuunnassa 2x ja pyöritän rullalle ja tungen kupin sisälle.
  • Teen kerralla enemmän kuin yhden kennollisen, yleensä on 5-6 kennoa, kun viitsii edes aloittaa työtä.
  • 2 kennosta saa 15 sytykettä
  • Kattilan voi laittaa päälle jo siinä vaiheessa ku alkaa tekemään viimesen kennon ruusukkeita, sulaminen kestää kuitenkin jonkin aikaa.. (Mä sekottelen "liemeä" muutaman kerran, jotta massa sulaa tasasemmin, se jää paakuksi keskelle ja sulaminen on hitaampaa)
  • Suojaan hellan reunan ja pöydän leivinpaperilla
  •  Koita löytää sopiva lämpötila, vesi ei saa kiehua liian kovaa, muttei olla liian matalallakaan..
  • Mulla apuvälineenä on kalaruotopihdit, myös tavalliset metalliset pihdit kelpais. Itse koin ne liian pitkiksi ja työ oli vaikeampaa.. Mutta kukin tekee tyylillään.
  • Laitan pihdit kiinni ruusukkeen pohjan reunoille ja kastan ruusukkeen  nopeesti ja valutan liiat steariinit pois ennen ku nostan ruusukkeen jäähtymään pöydälle.
  • Sammuta liesi ja jätä purkki jäähtymään kattilaan. (Kun kaikki ruusukkeet on tehty, loput steariinit voi jättää purkin pohjalle ja käyttää seuraavalla kerralla)

Googlellahan on sitten helposti haettavissa teko-ohjeita kuvien ja videoiden kera.. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hipsula kiittää kommenteista!

Seuraa Hipsulaa: